Barcelona, al quart lloc de les ciutats més preparades per al futur tecnològic

Per | 12/01/2019

Redacció: OCC InCom-UAB

L’informe de l’Observatori Barcelona, realitzat conjuntament per l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona, analitza diversos rànquings econòmics, socials i de negocis de les ciutats més importants de tot el món elaborats per institucions de reconegut prestigi per tal d’avaluar la situació de la capital catalana a nivell global. A aquesta crònica de l’OCC InCom-UAB, i a partir de la seva edició del 2018, hem seleccionat els aspectes més directament relacionats amb el món de la comunicació.

En termes generals, la ciutat manté un bon posicionament econòmic i empresarial en els contextos europeu i mundial. En primer lloc, Barcelona roman per tercer any consecutiu entre les 25 àrees urbanes més competitives del món, segons la classificació del Global Power City Index 2018 de la Mori Memorial Foundation. Aquest rànquing està liderat per Londres, Nova York, Tòquio, Paris i Singapur. Barcelona ocupa la 24ª posició, per darrera de Madrid (22) i superant Brussel·les (25). En segon lloc, es situa entre les 15 primeres ciutats del món amb millor reputació per cinquè any consecutiu en l’informe City Rep Trak i és la cinquena del món d’acord amb el World’s Best Cities 2019 de Resonance Consultancy, que valora la qualitat i reputació de la ciutat des de diverses perspectives, incorporant dades de canals digitals i projectes d’Internet.

Preparada per al futur tecnològic

La ciutat de Barcelona destaca al rànquing de ciutats més preparades per al futur tecnològic. Aqui, ocupa la quarta posició, per darrere de Singapur, Londres i Xangai, al City Readiness Index 2017, de PwC. En comparació amb altres anys, Barcelona també avança com a ciutat de referència en emprenedoria tecnològica i es posiciona com a tercera ciutat preferida a Europa per a ubicar-hi una start-up tecnològica, segons l’Startup Heatmap Europe Report 2018 elaborat per Atomico. A més a més, la ciutat sobresurt com la primera en habitatges intel·ligents, en digitalització de la cultura i el turisme i en assistència sanitària intel·ligent.

Alta producció científica i referent en formació superior

Barcelona sobresurt també en el capítol de producció científica, com a cinquena ciutat a Europa i 18ª al món,a partir de les dades del SCI (Science Citation Index). Alhora, la capital catalana te més de 800.000 persones ocupades en l’àmbit de la ciència i la tecnologia, amb infraestructures de primer nivell a la ciutat i el seu entorn, gràcies en part a l’estratègia d’impuls a la recerca de la ciutat, segons recull l’informe.

En l’àmbit de la formació superior, Barcelona continua com a referent en formació empresarial. És l’única urbs europea amb dues institucions docents (IESE i ESADE) ubicades entre les cinc millors escoles de negocis del continent europeu el 2018, segons el Global MBA Ranking del Financial Times. A més, l’Informe de l’Ajuntament de Barcelona i la Cambà de Comerç de la ciutat mostra que Barcelona i Catalunya destaquen pel seu capital humà qualificat: el percentatge de població treballadora amb estudis universitaris al Principat ha crescut fins al 45,8% i, en el cas de les dones treballadores, supera per tercer any consecutiu el 50%.

Creativa i oberta al debat

Pel que fa a les dimensions associades a una bona qualitat de vida, Barcelona es posiciona com novena entre les ciutats creatives i culturals d’Europa, segons The Cultural and Creative Cities Monitor 2018 del Joint Research Center de la Comissió Europea, que analitza la situació de  44 ciutats. La capital catalana destaca especialment pel que fa a la seva disponibilitat de sales de cinema, al costat de Lyon, Viena, Paris i Budapest.

La ciutat catalana tanca el 2018 com la primera del món en l’organització de congressos internacionals i nombre de delegats i delegades, segons International Congress and Convention Association (ICCA).