L’ICANN es reuneix a Barcelona

Per | 29/10/2018

Redacció OCC InCom-UAB

 

L’ICANN, l’ens regulador dels dominis d’internet que també s’encarrega de preservar la seguretat, estabilitat i interoperabilitat, s’ha reunit per primera vegada a Barcelona amb motiu del seu 63 Meeting. Entre els dies 20 i 25 d’octubre de 2018, l’ICANN ha celebrat la seva reunió anual més important al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona (CCIB).

 

Sobre el .barcelona

A petició de l’Ajuntament de Barcelona, una de les taules d’aquest congrés de l’ICANN ha estat dedicada a les ciutats amb domini propi. A més de Barcelona, han participat Nova York, París i Gant.

Justament, aquesta trobada ha coincidit amb una nova campanya de promoció del .barcelona, arran d’una baixada del preu anual del domini, que ara se situa a partir dels 20 euros. Aquest domini es va llançar el 2016 i, actualment, hi han registrats més de 6.000. La gestió del .barcelona és una concessió a la Fundació.CAT, que també gestiona, entre altres, el domini .CAT, un dels més veterans, doncs va ser aprovat per l’ICANN el 16 de setembre de 2005.

El Comissionat de Promoció Econòmica, Empresa i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Lluís Gómez, i la coordinadora del Projecte Marca Barcelona -iniciat l’any 2017-  dins la direcció de Promoció de Ciutat, Consol Vancells, van participar a la sessió “geoTLD .CITIES Conference”. Sota el títol  «Estratègies de marca ciutat relacionades amb els dominis» (“City brand strategies linked to the domains”), tots els ponents i participants  van compartir experiències que demostren com els dominis de ciutat poden ser un element més de marca. Així, l’ús del domini .barcelona és una via per reforçar la identitat digital de la ciutat a través de les entitats, empreses i plataformes que l’utilitzen.

L’Ajuntament, com a impulsor del .barcelona, ha identificat el domini amb els seus eixos estratègics. No és casualitat, per tant, que la plataforma de participació digital i col·lectiva decidim.barcelona sigui on es va estrenar el domini per a l’elaboració del Programa d’Actuació Municipal. Actualment, disposa de 22.600 usuaris registrats. Però altres exemples destacats són:

habitatge.barcelona: al voltant de les polítiques d’habitatge i en defensa de l’habitatge  i l’energia com a drets bàsics.

notincpor.barcelona: creada de forma espontània per la ciutadania pocs dies després de l’atemptat del 17 d’agost de 2017 a la Rambla de Barcelona, és un recull de mostres de condol.

fairtourism.barcelona: relacionada amb la regulació del turisme a la ciutat, els visitants poden comprovar si un apartament té llicència abans de llogar-lo.

always.barcelona: que recull propostes culturals (música, espectacles,…) de la ciutat.

 

L’estratègia d’implantació del .barcelona ha anat lligada amb projectes de reducció de l’escletxa digital i de retorn social. Els beneficis financen el projecte «Barris amb .barcelona», emmarcat en Pla de Barris, pel qual es desenvolupen projectes impulsats per joves sota un domini .barcelona. Aquests són alguns dels exemples que s’han posat en marxa al 2018:

jovesverneda.barcelona: dinamització i cohesió social a la Verneda a càrrec de joves del barri.

peluquitas.barcelona: un espai de lluita de joves diverses i sense prejudicis a través de l’art, la fotografia i l’estilisme. Aquesta iniciativa té una perspectiva crítica davant els valors patriarcals, heteronormatius i racistes;

nocyberbulling.barcelona: espai de desenvolupament de campanyes contra l’assetjament a través d’internet a càrrec de joves.

 

 

El procés català, present a l’ICANN

A una Europa que està immersa en la creació del Mercat Únic Digital (Digital Single Market) davant de l’Economia Digital Global (Global Digital Economy) impulsada pels Estats Units, trobades com aquestes són no només importants, sinó també necessàries. A les sessions, es van poder conèixer projectes com el de Alliance for Safe Online Pharmacies i una idea que es va subratllar va ser la defensa d’una internet millor per als no angloparlants. Sobretot, va tenir especial visibilitat la necessitat de millorar la presència dels diferents dialectes de la India.

No obstant, la premsa catalana a penes ha informat sobre els debats que es van dur a terme a aquesta trobada tan important. Pel contrari, el centre d’atenció ha estat la relació entre Espanya i Catalunya. Per exemple, el 22 d’octubre El Periódico explicava que l’interès del govern espanyol per protagonitzar aquest congrés, afegit a la postura de la Generalitat, que volia expressar la seva queixa davant els webs tancats pel referèndum de l’1 d’Octubre, havien provocat que els representants catalans fossin exclosos del 63Meeting de l’ICANN. De fet, la presència de l’Ajuntament de Barcelona va estar possible com a registrador del domini .barcelona.

 

 

Més informació:

El Periódico de Catalunya (22 d’octubre de 2018)
El Gobierno excluye a la Generalitat del congreso de dominios de internet

La Vanguardia (23 d’octubre de 2018)
El Gobierno niega que haya excluido a la Generalitat de un congreso sobre internet

The New York Times (4 de juny de 2018)
¿Te asusta el peso de los gigantes tecnológicos en nuestra vida? Ni mires hacia China