21/09/18-20/01/19: Aureli Capmany: vida i obra a partir d’en Patufet

Per | 10/10/2018

+ info: Palau Robert

Una exposició al Palau Robert reivindica el llegat que va deixar l’escriptor, folklorista i promotor Aureli Capmany en la cultura catalana a partir del personatge d’en Patufet, protagonista de la revista infantil dirigida per Capmany.“Patufet, on ets?” es pot visitar del 21 de setembre al 20 de gener a la Sala 4 del Palau Robert. La mostra és una de les activitats que promou el Govern de Catalunya per donar a conèixer la vida i l’obra de Capmany amb motiu de la commemoració del 150è aniversari del seu naixement. La comissària de l’exposició i també de l’Any Capmany és Montserrat Garrich, autora del llibre Aureli Capmany, l’obra d’una vida i experta en la cultura catalana i en la història de la dansa popular.

La tasca de Capmany a favor de la cultura catalana el va portar a publicar sobre les rondalles, les cançons, les danses populars i altres temes, com la col·lecció titulada Cançoner popular (1901-1913), que conté més de 100 cançons populars il·lustrades pels millors dibuixants de l’època. També cal destacar el Calendari de llegendes, costums i festes tradicionals catalanes (1951). Va ser un dels fundadors de l’Orfeó Català (1891) i de l’Esbart Català de Dansaires (1907), i va dirigir l’Esbart Català (1909). Va treballar a l’Arxiu Històric de la ciutat de Barcelona, que conserva documentació seva. Per altra banda, fou el fundador i el primer director de la revista infantil En Patufet (1904) i va col·laborar en d’altres publicacions infantils. També és una figura cabdal per a l’estudi de la ciutat de Barcelona, especialment el seu urbanisme, els monuments, els teatres i els espectacles, els costums i la manera de viure-hi.