Masha Gessen: “Les ‘notícies falses’ sempre són quelcom que llegeix algú altre”

Per | 12/07/2018

+ info: mèdia.cat

Al final de la conferència, un oient va aixecar la mà per fer un comentari sobre “l’elit mediàtica” dels Estats Units. Ella va contestar: “Sóc treballadora en plantilla al New Yorker. Probablement jo també sóc membre d’aquesta elit de què parles”. L’escriptora, periodista i activista russa i americana Masha Gessen va fer gala de sentit de l’humor, però també d’un coneixement profund sobre Rússia, els Estats Units i el totalitarisme, així com d’una mirada punyent a la feina de periodistes i escriptors en el moment actual, en una conferència i un seminari aquest mes de juny al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, en motiu del Dia Orwell.

Gessen a néixer a l’antiga URSS i a l’adolescència va emigrar als Estats Units amb la seva família. Durant l’era Putin va tornar al seu país d’origen i es va significar com a defensora dels drets del col·lectiu LGBTI i de la llibertat d’expressió. El 2013 va tornar a Amèrica, on ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació i actualment és vicepresidenta del PEN Estats Units. Autora de diversos llibres, entre els quals un perfil crític de Vladimir Putin, recentment ha publicat The future is history (en castellà, El futuro es historia. Rusia y el regreso del totalitarismo, Turner, 2018). A continuació recollim algunes de les seves reflexions.