Recomanacions per informar sobre les agressions sexuals

Per | 22/06/2018

Agressions sexuals: recomanacions sobre el tractament mediàtic

Redacció OCC InCom-UAB

 

El passat 12 de juny de 2018 es van presentar al Pati Manning de Barcelona, les “Recomanacions per informar sobre les agressions sexuals” en una jornada sobre com informar sobre les agressions sexuals.

L’informe, finançat per la Regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament, és el fruit d’un treball de dos anys que ha comptat amb la col·laboració de vint dones que han patit agressions sexuals i que es troben en un procés de recuperació, diferents expertes en atenció psicològica a dones i periodistes en actiu.

Les dones que han participat en aquest grup de treball han configurat un grup heterogeni d’edat, origen, classe social estudis que han analitzat una selecció de 15 noticies publicades a premsa.

A partir d’aquí Violeta Garcia (Associació per l’Atenció de Dones Agredides Sexualment, AADAS) i Isabel Muntané (Màster Gènere i Comunicació de la UAB) han redactat les recomanacions, que han estat avalades per les expertes en la matèria Anna Celma (àmbit periodístic), Montse Pineda (àmbit d’atenció), Carla Vall (àmbit legal), Júlia Vega (àmbit d’intervenció), Creación Positiva i la Fundació Surt.

 

Imatge de l’acte de presencació

 

 

L’estudi es divideix en tres apartats amb les seves corresponents recomanacions per que fa a:

  1. Informar sobre les dones
  2. Informar sobre els agressors i les agressions sexuals
  3. El llenguatge fotogràfic i audiovisual utilitzat

 

Cal destacar algunes de les principals recomanacions:

  • no revictimitzar a la dona usant la paraula “víctima”;
  • no donar detalls morbosos de les agressions sexuals;
  • no atribuir la responsabilitat a les dones;
  • visibilitzar els processos de recuperació i resiliència;
  • alimentar el mite de les falses denúncies; o identificar els agressors.

 

Al finalitzar l’acte, un cop presentades les recomanacions, es va manifestar la voluntat de  treballar per incorporar-les i donar-les a conèixer als mitjans de comunicació, facultats de periodisme i comunicació, entitats periodístiques, institucions públiques i privades amb la voluntat de treballar per l’erradicació de les violències masclistes i el canvi dels discursos dels mitjans de comunicació.

 

Més informació: Podeu consultar el document amb les recomanacions en aquest enllaç.