Fake news, les noves mentides

Per | 18/05/2018

+ info: UAB

Existeixen des de temps immemorials i tanmateix al segle XXI estan de moda. Les tradicionals mentides, ara també anomenades fake news, tornen a situar-se en la palestra. Van exercir un paper clau en la victòria de Donald Trump en les darreres eleccions als EUA. Però el seu moment dolç –amarg per al periodisme- s’explica per molts i diversos factors.

El concepte fake news ha eixamplat i sofisticat el que fins ara es coneixia com a mentides. Designem amb aquest binomi equivocacions involuntàries, errors intencionats i interessats, però també problemes de seguretat –com ara hackejos o suplantacions d’identitat- que desemboquen en problemes informacionals. Amb fake news ens referim també a confusions relacionades amb la infoxicació –com ara quan comptes de Twitter satírics es prenen com comptes seriosos- o, fins i tot, des de la propaganda d’algunes instàncies s’empren aquests termes per desprestigiar i anul·lar la propaganda de l’enemic.