La FeSP demana en el seu IV Congrés incloure els/les periodistes a la peça a la Seguretat Social

Per | 16/05/2018

+ info: SPC

El IV Congrés de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) ha acordat reclamar que s’inclogui en el Règim General de la Seguretat Social –amb la corresponent cotització empresarial– a l’ampli col·lectiu de freelance, periodistes a la peça i col·laboradors/es. També ha demanat que, com succeeix en altres països de la Unió Europea, la seva feina sigui regulada en els convenis col·lectius i en un acord marc a negociar entre patronal i sindicats, que haurà d’establir remuneracions mínimes al mateix nivell que les del personal de plantilla, ja que sense aquest treball no seria possible elaborar el producte informatiu que ofereix l’empresa a la ciutadania. El congrés ha ratificat Agustín Yanel i Lola Fernández Palenzuela com a secretari i vicesecretària general de la Federació respectivament.

Al congrés, celebrat a Madrid el 5 de maig amb el lema Del ‘precariodismo’ al ‘PerioDigno’, s’ha analitzat la greu situació de precarietat que viuen els i les periodistes i comunicadors a Europa i a Espanya, en una taula de debat que ha comptat amb la intervenció de Ricardo Gutiérrez, secretari general de la Federació Europea de Periodistes (FEP, a la qual pertany la FeSP); Luis Palacio, director de Digimedios i de l’Informe Anual de la Professió Periodística de l’Associació de la Premsa de Madrid (APM), i María Navarro Limón, excoordinadora general de la Xarxa de Mitjans Comunitaris (ReMC).

També s’ha debatut la situació de les dones periodistes, en una taula que ha reclamat la igualtat real entre homes i dones a les empreses de comunicació. Han intervingut Montse D. Medina, secretària d’Igualtat del sindicat Unió de Professionals de la Comunicació de Canàries (UPCC); Lola Fernández Palenzuela, vicesecretària general de la FeSP, i Elena Tarifa, exsecretaria d’Igualtat del Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC).