L’activitat periodística d’Antònia Abelló i Filella (1913-1981)

Per | 16/04/2018

+ info: reusdigital.cat

La proclamació de la Segona República l’abril de 1931 generà un context polític que explica l’eclosió i modernització del món periodístic català i espanyol entre 1931 i 1938, tant des d’una perspectiva quantitativa com qualitativa. La proliferació de capçaleres al nostre país sorgí de la llibertat d’expressió, de la supressió de la censura, del lliure desenvolupament dels partits polítics i del protagonisme de la societat civil, així com del final de la repressió de la llengua catalana. Els diaris i les publicacions periòdiques esdevingueren mitjans de mobilització política, ideològica i cultural adreçats a tots els sectors socials i entraren a formar part de l’esbarjo quotidià. Per altra banda, la Constitució de la II República establí el sufragi universal a l’Estat espanyol en tant que reconeixia el dret de vot per a les dones, un fet que va incorporar les dones a l’esfera pública, a l’activisme polític, i també a la premsa.

Antònia Abelló i Filella viu aquest context intensament i, amb 19 anys, inicia la seva participació activa en la vida política el febrer de 1932 dins el Grup Feminal de Foment Nacionalista Republicà (FNR) de Reus adherida a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

El compromís ideològic i la vocació per la tasca periodística la porta a incorporar-se a la plantilla de col·laboradors del diari Foment, portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya a les comarques de Tarragona. Fou Marian Roca, director de la publicació, qui convidà les dones de Foment a fer-hi sentir la seva veu. El articles d’opinió i els relats curts d’Antònia Abelló, que a vegades signava A. A. o emprava pseudònims (Sònia, Pepeta Roig i Colombina) es van incloure a la secció ‘Col·laboracions del Grup Feminal’, per bé que també exercia com a cronista i reportera de molts dels actes polítics de Reus i comarca. Ràpidament la seva dedicació tingué un caràcter professional, fou la primera dona a la nostra ciutat que assolí el reconeixement per part l’Associació de la Premsa de Reus. El seu primer article a Foment el titulà ‘Per la pau i el desarmament dels pobles’ el 6 de març de 1932.