Jordi Ibáñez Fanés: “En el joc polític ja no importa on és la veritat ni qui menteix”

Per | 19/02/2018

+ info: Catalunya Plural

Citant Nietzsche, dins la seva proposta postmoderna, “no existeixen els fets, només interpretacions”. Però qui s’apropia del relat pot ser portador de la veritat. Als anys setanta, a les facultats de periodisme, es deia que “els fets són sagrats i les opinions són lliures”, i en canvi avui en dia “les opinions són sagrades i els fets són opinables”. Els canals de comunicació han canviat i qui filtrava el relat de la veritat i les opinions amb el gran públic ara ha perdut aquest monopoli.

La interpretació i comprensió dels fets objectius queden subordinades a la manipulació i l’emmotllament de les emocions i creences personals de les persones encarregades d’orientar i formar opinions. Signe dels temps, o moda? Una nova cara de la propaganda política o un fenomen que només s’entén en el nou entorn comunicatiu? Una aberració que es depurarà ben aviat, o el principi del final de la democràcia? Instrument dels populismes, o conseqüència del fracàs de les castes mediàtiques i polítiques?