Byung-Chul Han: En defensa de l’odi al treball

Per | 12/02/2018

+ info: NÚVOL

Nascut a Seül, amb 22 anys Byung-Chul Han va emigrar a Alemanya, es va enamorar de la llengua i la literatura germàniques i avui és el filòsof de moda a la terra d’Immanuel Kant. La societat del cansament, o la seva crítica a la transparència, són lectures obligatòries per als lletraferits del país. A Espanya també: gràcies a la diabòlica atracció dels assajos curts -vegeu l’aclaparador èxit dels quaderns Anagrama– l’editorial Herder ha aconseguit triomfar important les idees de Han a casa nostra. Dimarts passat, mercès a la col·laboració entre el Goethe Institut i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, l’auditori CCCB era ple a vessar. El secret del Coreà: fer servir l’alta filosofia per parlar dels nous problemes quotidians.

I d’on surten les noves contradiccions del primer món? Del digital, esclar. D’una manera o d’una altra, totes les reflexions de Han convergeixen en les noves tecnologies i posen a prova la seva capacitat per generar aforismes com que “Facebook és l’església global i el ‘m’agrada’ l’ámén digital”, o que “El jihadista que es fa explotar està fent la seva darrera selfie”. I és que si el pensament del coreà ha cridat l’atenció de tants lectors que naveguen en un mar d’assagistes verborreics addictes a la palla, és en bona part gràcies al seu sentit d’economia del llenguatge: Han treballa les seves frases fins que aquestes són belles i suggestives, sempre més difícils d’esgotar del que semblen.