Fins 23/02/2018: Exposició Nazis i feixistes, l’ocupació simbòlica de Barcelona (1939-1945)

Per | 15/12/2017

+ info: barcelona.cat

La caiguda de Barcelona a mans franquistes el 26 de gener de 1939 va posar punt i final a tres anys de guerra civil espanyola. L’ocupació de l’espai públic barceloní amb esvàstiques i actes feixistes s’explica gràcies a la complicitat evident de les autoritats locals i provincials, que van articular una xarxa de simpaties i reconeixements mutus entre els règims de Hitler, Mussolini i Franco. L’entusiasme per la nova Europa de l’Alemanya nazi i les promeses de futur d el règim feixista italià es desplegaven amb una operació d’imatge contundent.

El número 2 de Hitler, Heinrich Himmler, i el gendre de Mussolini, el comte Galeazzo Ciano, i una llarga llista d’autoritats i delegacions italianes i alemanyes van visitar Barcelona i van ocupar simbòlicament els principals edificis de la ciutat: Ajuntament, Parlament de Catalunya, Palau de la Música Catalana, Universitat de Barcelona, Teatre Tívoli, etc. Les activitats organitzades es posaren al servei del triomfalisme ideològic del règim: exhibicions esportives, actuacions musicals, conferències i exposicions. Barcelona havia entrat en el sistema europeu nazi-feixista –com ho havia fet l’Espanya de Franco.