Rússia és culpable? Certeses i mitges veritats quant a la ‘ingerència’ russa en el conflicte català

Per | 05/12/2017

+ info: El Temps

Fa setmanes que llegim en diaris anomenats de referència que l’Estat espanyol pateix una ingerència forana. Segons diverses capçaleres, El País al capdavant, Rússia estaria situant el Principat “entre les seves prioritats” per debilitar la Unió Europea en un moment en què les relacions entre l’ens supraestatal i el Kremlin no són precisament idíl·liques. Sobre Catalunya plana l’ombra que hi va ser present durant els comicis alemanys del 24 de setembre, quan hi havia l’amenaça de la ciberguerra. Un centenar de professionals i desenes de milers d’efectius militars i policials d’aquell país vetllaren per evitar ciberatacs com el que va patir Kíev l’any passat, que deixà la capital d’Ucraïna a les fosques. Un fet adjudicat a Rússia i a les seves tècniques de ciberguerra.

Hi ha pocs dubtes entre els serveis d’intel·ligència d’arreu pel que fa al paper de les cadenes Russia Today (RT) i Sputnik en la difusió de la narrativa del Govern de Vladímir Putin adreçada a les audiències estrangeres. La preocupació no sols és deguda a un eventual biaix pro-rus, fins a cert punt comprensible, sinó també a la fabricació pura i dura d’informacions falses. Com ara la crucifixió d’un nen de tres anys a les repúbliques secessionistes de l’est d’Ucraïna, a mans de l’exèrcit regular d’aquest país. O la violació d’una adolescent alemanya per uns immigrants. Informacions que només tenen com a objectiu encendre els ànims i afavorir els interessos del règim. RT, de televisió, i Sputnik, de ràdio, són plataformes finançades per l’erari públic de Rússia que emeten també per internet. Al capdavant d’aquestes empreses hi ha la periodista russa d’origen armeni Margarita Simonian.