Com fer periodisme ètic davant el que cau

Per | 07/11/2017

+ info: Comunicació 21

Els periodistes haurem de treballar més intensament encara tot el que queda del 2017 per portar les notícies correctament, de forma precisa, i per protegir les seves fonts en un moment políticament tan delicat com es viu a Catalunya i a l’Estat espanyol. Pel que anem llegint això no està essent fàcil, ni per als periòdics generalistes ni per als mitjans de proximitat. He buscat suport a aquesta opinió meva en el darrer informe de la Xarxa d’Ètica en Periodisme (Ethical Journalism Network), publicat fa uns mesos. L’ètica en les notícies, els desafiaments per al periodisme en la postveritat, no són res més que posar en relleu els problemes que enfronten els periodistes que treballen en una època políticament històrica en què, segons l’informe de l’EJN, “sembla que el públic de tot el món està discutint amb els fets, la humanitat i la fiable honestedat”.

L’informe sosté que mai el periodisme s’ha enfrontat a la pressió política i comercial tan intensament com en l’actualitat. En la seva introducció a l’informe, Aidan White, director de l’EJN, recorda com el periodisme està travessant una greu crisi en el món: més que evident el sorgiment del racisme, la desinformació i la propaganda política en el context de la cobertura de la campanya presidencial als EUA i el referèndum sobre Brexit al Regne Unit, qüestions debatudes des de tots els prismes. White també cita exemples d’altres contextos, com ara la pressió del govern sobre la llibertat de premsa a Turquia, la història del Pakistan, els anomenats “crims d’honor”, el procés de Catalunya dins Espanya, el creixent ús de paraules d’odi en els mitjans de comunicació i el periodisme bel·licista obertament a l’Índia i el Pakistan.