Teresa Ferré: “Hem recuperat Amposta com a capital llibertària de les Terres de l’Ebre”

Per | 12/09/2017

+ info: surtdecasa.cat

Una revolució social única a Europa que també es va viure a les Terres de l’Ebre just a l’inici de la Guerra Civil. El sistema productiu canvià radicalment i les col·lectivitats obreres –industrials o agràries- van aconseguir, durant un temps breu, arraconar el capitalisme. Aquest moment històric és el que recull l’exposició ‘1937. Quan la Ribera no tenia amo’ que es podrà veure a partir del dia 15 de setembre al Museu de les Terres de l’Ebre i que recupera el passat anarquista d’Amposta i omple un buit de la memòria històrica local. Aquesta mostra neix d’una troballa: la vintena de fotografies que la firma Pérez de Rozas va realitzar a Amposta el setembre de 1937. És per això que una part de l’exposició està dedicada a l’obra d’aquesta nissaga fonamental per entendre la història del fotoperiodisme del segle XX.

La periodista ampostina Teresa Ferré ha estat juntament amb l’antropòleg Andrés Antebi i l’historiador Pablo González, els tres membres de l’Observatori de la Vida Quotidiana, els impulsors d’aquesta iniciativa que surt d’un treball de recerca a partir de l’arxiu fotogràfic de la família Pérez de Rozas, una nissaga de reporters gràfics que ha marcat la història del fotoperiodisme barceloní durant la major part del segle XX. “Es considerava que era una família molt vinculada al franquisme, però van treballar molt per la CNT i la FAI com demostren les fotografies de l’exposició” assegura Ferré, que ha tingut accés al seu arxiu fotogràfic amb més de 800.000 fotografies. “En aquesta tasca de recerca vam trobar una sèrie de fotografies de col·lectivitats agràries i ens en vam adonar de la importància que tenia Amposta en aquest període històric, amb la formació de la Col•lectivitat General d’Amposta”.