12/30-09/2017: Festival de cinema jueu

Per | 06/09/2017

+ info: Festival Cinema Jueu

A més de milions de vides humanes, amb les guerres del segle XX va desaparèixer la forma de vida de la majoria de jueus d’Europa. En el programa d’aquest any ens centrem en la cultura dels jueus d’Europa Oriental. Quatre pel·lícules ens apropen el llegat del món jiddisch: dues contemporànies, L’histoire de l’amour, l’últim film de Radu Mihaileanu,i Song of Songs,una producció ucraïnesa d’Eva Neymann sobre un relat del gran escriptor clàssic Sholem Aleichem, així com dos films d’època, una ficció de 1937 basada en l’obra de teatre de Shloime Anski El Dibuk –Entre dos mons, i un documental de 1936, Mir Kumen On,que mostra el funcionament del Sanatori Medem, que donava assistència sanitària i educació secular a nens de les classes menys afavorides.

Sentirem veus italianes relatant les conseqüències del feixisme per als jueus d’Itàlia;les de partisans jueus que van lluitar per Tito a l’extinta Iugoslàvia; les de supervivents
catalans de Mauthausen que qüestionen el futur de la memòria històrica; les dels gitanos, eterns oblidats entre les víctimes del genocidi nazi; la d’una testimoni de les entranyes del Tercer Reich,
una de les secretàries del ministre de propaganda Joseph Goebbels. També veurem una pel·lícula i diversos espots publicitaris produïts per Ibérica Films, la productora i exhibidora que fundà a Barcelona el 1933 David Oliver, el gran empresari del cinema alemany que va emigrar fugint del nazisme després d’haver fet una carrera extraordinària a Alemanya.