Simona Levi: ‘El nou cànon digital representa un saqueig a la cultura’

Per | 17/07/2017

+ info: Vila Web

Torna el cànon digital a la cultura. El parlament espanyol ha ratificat el reial decret llei aprovat pel govern del Partit Popular de reforma de la llei de la propietat intel·lectual que recupera l’anomenat cànon digital. El text indica que fabricants i distribuïdors hauran de pagar, per exemple, 1,10 euros per cada telèfon intel·ligent o 3,15 euros per cada tauleta. La portaveu de la xarxa d’activistes Xnet, Simona Levi, considera que el nou cànon digital és ‘absurd’ i ‘anacrònic’ i que representa un ‘saqueig a la cultura’. Critica especialment la creació de nous organismes específics per a gestionar el cànon després dels precedents de corrupció que han afectat entitats com la SGAE des del 2011. ‘És tornar a donar diners a entitats que per nosaltres s’han de desmantellar’, explica.

Levi addueix que les entitats de gestió que es financen amb reformes com la que ha aprovat el congrés espanyol contribueixen a concentrar els beneficis en poques mans, perquè només reparteixen els guanys entre els artistes que ingressen més. A més, assegura, no tenen raó de ser avui dia, quan ja és possible el monitoratge detallat per internet.