04-06/10/2017: Seminari d’Història de Barcelona – XV Congrés d´Història de Barcelona

Per | 30/06/2017

En èpoques d’incertesa com la nostra, al final dels cicles històrics, quan irrompen noves forces socials o quan grinyolen els paradigmes culturals o industrials vigents, resulta més important que mai comprendre com van funcionar les èpoques que es van percebre com a crisi en el passat. Per això, pot resultar molt oportuna una mirada al passat de la premsa.

Des de l’aparició de la impremta, no eren els libels una eina política per menystenir els adversaris? No hi ha similituds entre l’incert procés de canvi que hi va haver dels fulls volanders a les publicacions diàries, amb el vertigen actual de la premsa digital en el camí de substituir més d’hora que tard a la de paper? No és el moviment, la transformació i la crisi l’estat natural de la informació? Pot un protagonista ser-ne conscient?

L’any 2017 es compleixen 225 anys de l’aparició del primer número del Diario de Barcelona, el dia 1 d’octubre de 1792. Publicat de manera ininterrompuda durant gairebé 201 anys, fins el 1993, fou un dels diaris de referència a Barcelona i el reflex de la història de la ciutat durant els segles XIX i XX, quan la burgesia va irrompre i esdevenir l’àmplia classe mitjana característica de les societats capitalistes de la segona meitat del segle passat, tot i les mancances d’aquest procés a Catalunya i Espanya.

+ info: http://www.ashiscom.org/index.php/noticias/130-historia-de-la-premsa-diaria-de-barcelona