Un estudi detecta de quines maneres els telenotícies més vistos legitimen la violència masclista

Per | 01/03/2017

+ info: mèdia.cat

Determinades pràctiques dels informatius de televisió contribueixen a legitimar la violència i no fan prou per eradicar-la. Per exemple, invisibilitzant formes de violència menys evidents, com la lesbofòbia o la transfòbia, el maltractament psicològic o econòmic, i d’altres encara més ocultes com el menyspreu, la infantilització o l’objectificació de les dones. Aquesta és una de les conclusions de l’estudi de l’Observatori ORIGEN “Telenotícies i violències masclistes: una anàlisi crítica”, que es va presentar ahir a Barcelona i que ha analitzat durant un any peces informatives de TVE, TV3, A3TV, T5, Cuatro i La Sexta.

“Hi ha codis ètics o recomanacions per a periodistes sobre com tractar la violència masclista, però sovint no s’entén perquè són necessàries. En canvi, quan expliques com repercuteix una determinada informació en les persones, això queda més clar”, comenta Joana Garcia Grenzner, membre de l’equip de l’Observatori. Així, per exemple, “una dona que està vivint maltractament psicològic, com que no l’estan pegant o no l’estan a punt de matar, no s’autoidentifica com a víctima de la violència, però els mitjans poden contribuir a canviar això”, explica. El projecte, impulsat per l’organització SUDS i l’Observatori de la Cobertura de Conflictes de la UAB, ha detectat diverses males pràctiques a les peces informatives, que no ajuden a combatre i desligitimar la discriminació que pateixen les dones: